Rudolf Rocker - Anarchismus a anarchosyndikalismus

12.06.2011 19:43

Rudolf Rocker byl anarchista, který strávil desítky let organizováním nezávislých a svobodomyslných odborů nejdříve mezi londýnskými Židy a emigranty, později v meziválečném Německu, a další léta v americkém exilu teoretickou prací zpracovávající jeho zkušenosti.

Stručným, čtivým, ale zároveň rozhodně ne povrchním shrnutím jeho názorů je brožurka Anarchismus a anarchosyndikalismus. V prvních dvou kapitolách popisuje anarchistické myšlenky i jejich historii, jejich vývoj a názory jednotlivých anarchistických filozofů, ve druhé části se pak zaměřuje na jeden konkrétní směr, anarchosyndikalismus, jehož stoupencům se podařilo i přes nepřátelství marxistů a sociálních demokratů vytvořit v mnoha zemích světa tisícové a ve Španělsku dokonce milionové odbory pracujících, bojujících jednak za jejich okamžitá práva a zájmy v opozici proti zájmům majetných tříd, a zároveň usilujících o revoluční přeměnu společnosti směrem ke svobodnějšímu, spravedlivějšímu a samosprávnějšímu uspořádání.

Ukazuje potenciál, který k této přeměně je v organizacích pracujících a to, že tyto organizace vůbec nepotřebují nějaké "strany" nebo "vůdce," jak jim tvrdili bolševici. Přesvědčivá je také kapitola věnující se politickému boji, v níž vyvrací častý mýtus o tom, že anarchistům je politika zcela lhostejná ve prospěch ekonomického boje a zároveň zdůrazňuje, že politická práva si lidé museli vždy vybojovat a že k tomu byly nejúčinnějšími zbraněmi právě odbory. V závěrečné kapitole se pak věnuje vývoji meziválečného anarchosyndikalismu, kterého se přímo zúčastnil.

 

 

Rocker - Anarchismus a anarchosyndikalismus.rtf (385,3 kB)